Speelgoed dump
Image default
Geschenken

Een losse glijbaan in je eigen tuin

Met veel vaart van de losse glijbaan af – welk kind vindt dat nu niet geweldig? Met een glijbaan in de tuin kunnen kinderen zich urenlang vermaken. Een glijbaan laat de ogen van kinderen oplichten en ze gillen gegarandeerd de hele tijd van veel plezier. Geen wonder: de losse glijbaan is een perfecte aanvulling op de schommel of zandbak, het klimrek of de speeltoren – of vormt het middelpunt in de tuin als het enige speeltoestel is voor kinderen.

Losse glijbanen zijn apart verkrijgbaar of als onderdeel van een speeltoestel, klimrek of speelhuisje op palen. In verschillende maten, materialen en als zowel binnen- als buitenvariant. De glijbaan is een van de meest populaire speeltoestellen: Lange wachtrijen in de speeltuin, maar in de tuin: glijplezier zonder wachten!

Welke losse glijbaan het beste is, hangt van veel factoren af

Een losse glijbaan voor kinderen. Maar welke? Afhankelijk van de grootte van de tuin, de leeftijd van de kinderen en persoonlijke voorkeuren zoals het beschikbare budget, zijn er verschillende opties.

Baby glijbanen zijn ontworpen voor de allerkleinsten en zijn meestal gemaakt van kunststof. Ze zijn licht en dus gemakkelijk te vervoeren. Robuust materiaal en voldoende sterkte zijn bijzonder belangrijk. Omdat de babyglijbaan van kunststof is, doe je er goed aan deze te beschermen tegen weer en wind. Zodat het plastic niet poreus of broos wordt. Veel van deze modellen kunnen dankzij het formaat en lichtgewicht ook door kinderen binnenshuis worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er ook op regenachtige, gure of kouden dagen heerlijk genoten kan worden van de glijbaan.

Kunststof vrijstaande glijbanen zijn meestal ontworpen voor baby’s en peuters. Bijgevolg is de hoogte en de lengte van het glijvlak kleiner. Ze zijn ook bijzonder gemakkelijk schoon te maken. Hoge zijranden zorgen voor meer veiligheid.

Als je al een speeltoestel in je tuin hebt of van plan bent er een te kopen, kun je het speeltoestel eenvoudig uitbreiden met een extra glijbaan! Op die manier bespaar je ruimte, varieer je met de speelmogelijkheden voor de kinderen en kun je toch beide in de tuin onderbrengen.

Glijbaan met of zonder wateraansluiting?

Zelfs als je ervoor kiest een losse glijbaan zonder speciale wateraansluiting te kopen, kan deze gemakkelijk worden omgebouwd tot een waterglijbaan. Bevestig gewoon een tuinslang met kabelbinders bovenaan de glijbaan en klaar is Kees! Als je de glijbaan ombouwt tot een waterglijbaan, zorg er dan voor dat het uitloopgebied groot genoeg en beschermd is: de wrijving wordt sterk verminderd door het water, en kinderen suizen met hogere snelheden van de glijbaan af. Het beste is om bij een waterglijbaan ongeveer drie meter af te dekken met een dekzeil, zodat de kinderen veilig kunnen landen. Je kunt ook de kunststof glijbaan in een klein opblaaszwembadje plaatsen – zelfs de allerkleinsten zullen blij zijn als ze op hete dagen op die manier lekker kunnen afkoelen!

Een glijbaan voor de allerkleinsten blijft echter een kleine versie van een glijbaan. Dat maakt hem niet geschikt voor oudere kinderen, tieners of volwassenen.

Ten slotte

Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant inzake leeftijd en gewicht om de veiligheid te garanderen. Zelfs voor het kopen, moet je nadenken over waar precies de glijbaan kan worden geïnstalleerd. Hou ook rekening met de verschillende leeftijdsgroepen. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de glijbaan goed verankerd is en niet omvalt. Voor kleine kinderen moet de hoogte zodanig zijn dat de volwassene het kind nog gemakkelijk kan vastpakken.