Speelgoed dump
Image default
Energie

Componenten die de totale zonnepanelen kosten bepalen

De zonnepanelen kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op uw huis zijn afhankelijk van de onderdelen van een zonnestelsel. Laten we eens kijken naar de elementen waarmee u een zonnestelsel kunt hebben waarmee u ongeveer 90% van de energie die u per jaar verbruikt, bespaart. Het eerste element zijn zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen. Prijzen variëren afhankelijk van merken en modellen en zijn afhankelijk van de gekochte hoeveelheid. Als u bijvoorbeeld middelgroot wilt installeren, moet u een paneelgrootte van minimaal 200 Wp (Wp staat voor Wattpiek en is de vermogenseenheid van de PV-modules) per eenheid selecteren om bedrading en aansluitingen te besparen. Bijvoorbeeld een paneel, tier 1 (Made in Germany) 250 Wp, deze zonnepanelen heeft u al voor de totale kosten van nog geen 300 euro. Gezien het eerste merk van deze module heb je voor iets meer dan 1.000 euro een PV-module van 1 kW. Om de werkelijke kosten van deze zonnepanelen en technologie te begrijpen, kunnen we nagaan wat 1 KW fotovoltaïsche energie produceert. De jaarproductie per fotovoltaïsche kW in Nederland kan rond de 1.300 kWh liggen (kan in sommige gebieden hoger zijn). Het jaarverbruik van het gemiddelde huishouden in Nederland is 3.500 kWh. Met slechts 2,7 kW (minder dan 3.000 euro aan modules) wek je net zoveel energie op als een gemiddeld huishouden per jaar verbruikt.

Omvormer

De omvormer is het element dat verantwoordelijk is voor het omzetten van elektrische energie in de vorm van gelijkstroom (DC) opgewekt door de zonnekit in elektrische stroom als wisselstroom (AC), die in elk apparaat in huis kan worden gebruikt.

De mogelijkheden zijn eindeloos, net als bij de zonnepanelen, omvormers, vooral afhankelijk van of ze op het net zijn aangesloten of daarvan zijn geïsoleerd. Voor normale elektriciteitscentrales tussen 3,5 kW en 5,5 kW variëren de kosten van deze zonnepanelen tussen de 1.500 en 3.000 euro. Dit is het op één na belangrijkste element en het is erg belangrijk dat de configuratie adequaat was; tussen de zonnepanelen en de omvormerkit en indien nodig tussen de omvormer en batterijen.

Batterijen

Het is het element dat ons in staat stelt om in zonne-uren energie te produceren en te verbruiken wanneer je het nodig hebt. Meer batterijen betekent meer opslagruimte beschikbaar. Door de hoge opslag is uw huis verzekerd van bevoorrading, zelfs als het bijna meerdere dagen zonder zonlicht is (vooral regenachtige dagen). De tegenhanger van hoge opslag zijn hogere zonnepanelen kosten. Als u ervoor kiest om op het net aan te sluiten, maar het grootste deel van uw energie uit zonne-energie verbruikt. Om de productie van de dag op te slaan zou je genoeg hebben met zo’n 4 x 250Ah en 12V accu’s, die kosten iets meer dan 300 euro per stuk, zou voldoende zijn.