Speelgoed dump
Image default
Sport

Let hierop bij het aanschaffen van een loopfiets voor je kind

Loopfietsen voor kinderen zijn leuk en goed voor de ontwikkeling van je kind. Zo leert het motorische vaardigheden en verhoogt een loopfiets het inschattingsvermogen van het kind. Een loopfiets is daarom niet alleen leuk speelgoed, maar voegt ook écht waarde toe aan de ontwikkeling van je kind.

 

Wat is een loopfiets?

Een loopfiets is een fiets waar geen trappers op zitten. Loopfietsen zijn geschikt vanaf 1 jaar voor jongetjes en meisjes. Een kind kan zichzelf voortbewegen door een lopende beweging te maken. Een compleet nieuwe bewegingsdimensie voor kinderen, die ook nog eens goed is voor verschillende vaardigheden.

 

Leeftijd voor een loopfiets

Natuurlijk moet je kindje zich al kunnen voortbewegen en kunnen staan om überhaupt op het loopfietsje te kunnen stappen. Meestal leren kinderen na een maand of 12 lopen. Soms is dat wat eerder, soms wat later. Voor de veiligheid zijn er ook loopfietsen met 3 wielen voor de jongste.

Een loopfiets voor kinderen van 1 jaar moet natuurlijk wel stabiel zijn.

Kinderen van 1.5 to 2 jaar hebben ook het meeste plezier van een zo stabiel mogelijk fietsje.

Kinderen van 3 jaar hebben een loopfiets nodig met 2 wieltjes, een zadelstand dat je kunt verstellen en een fietsje van minimaal 38 cm. Dat is natuurlijk afhankelijk van de lengte van je peuter.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een loopfiets?

 

Banden

Je kan kiezen tussen massieve of luchtbanden. Voor binnenshuis gebruik zijn massieve banden ideaal. Voor buiten zijn luchtbanden beter.

 

Handvaten

Voor meer grip kies je handvaten met meer structuur. Dit heeft natuurlijk voordelen voor de grip en dus de veiligheid van je kind

 

Draaihoek van het stuur

Kies een loopfiets waar een stuurbegrenzer op zit. Daarmee voorkom je dat het stuur blokkeert en je kindje omvalt met de fiets en zichzelf verwondt. Voorkom dus valpartijen en pijntjes met een stuurbegrenzer voor de loopfiets.

 

Kinbeschermer

Je kind kan plots tot stilstand komen of zijn balans verliezen. Het kan gebeuren dat je kind dan met haar of zijn kinnetje op het stuur terecht komt. Dat willen we natuurlijk niet! Een kinbeschermer voorkomt de meeste schade!

 

Hoogte instap loopfietsje

De hoogte moet geschikt zijn voor het kind om veilig af en op de loopfiets te stappen.

 

Hoogte zadel

De bovenkant van het zadel moet op het hoogste punt precies naast de heup van het kindje komen. Dit geeft het kindje de meeste stabiliteit. Bij loopfietsen voor kinderen van 1 of 2 jaar oud komt het minder vaak voor dat er een zadel zit. Meestal zijn deze fietsjes voorzien van een houten zadeltje, dit volstaat prima en vormt geen enkel probleem voor de stabiliteit van de loopfiets.

 

Hoogte stuur

Voor loopfietsen voor peuters is het van belang een verstelbaar stuur te hebben. Het mag niet te ver weg zijn voor je kind om er aan te komen of te ver naar voren te moeten buigen. Zo kan je kind gewoon vooruit blijven kijken in plaats van naar de grond.

 

Dit waren een paar dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een loopfiets voor je kleintje

https://fietsie.nl/loopfiets/