Speelgoed dump
Image default
Onderwijs

Een activiteitendag op school organiseren, leuker dan ooit!

Een muzikele activiteitendag organiseren op je school, een goed idee!

Muziek is een deel van ons leven. Bij kinderen komt dit helemaal tot uiting. Ze leren al heel vroeg zingen en dansen en het is altijd een plezier om kinderen bezig te zien met muziek. Een activiteitendag organiseren op je school waarbij muziek het thema is, is altijd een succes. Maar hoe ga je dit aanpakken? Ga je aan elke klas een lied leren en op het einde van de dag een voorstelling geven? Of koppel je zang aan muziek, zang aan musical of zang aan dans? Je merkt het al: de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Je ontdekt al deze mogelijkheden als je de talloze workshops muziek van naderbij bekijkt. Geeft het jou inspiratie om je activiteitendag aan muziek te koppelen?

Muziek ontdekken in al zijn aspecten

Voor je activiteitendag rond muziek kun je in een bepaalde richting gaan. Denk bijvoorbeeld aan een dag waarop je de kinderen muziek uit de hele wereld laat ontdekken: cajon, Capoeira… Of laat ze muziekgenres zoals rap, hiphop of streetbeats ontdekken. Er gaat voor hen een wereld open die ze tot nog toe enkel op tv of YouTube zagen! Plots staan ze er middenin. Ze mogen de straat op en hun muzikale talenten tonen, ze mogen hun eigen instrumenten maken uit gerecycleerd materiaal en ze mogen samen muziekstukken in elkaar steken.

Je activiteitendag tot een succes maken

Een culturele activiteitendag is pas een succes als deze dag volledig kadert in je opleidingsprogramma. Leraars worden erbij betrokken. Ze overleggen met de externe organisators van de activiteitendag. Hun input is cruciaal voor het slagen van deze dag. Ook na de cultuurdag houdt het niet op. Wat kinderen daar geleerd en beleefd hebben, krijgt een vervolg in de reguliere lessen. Als leraar muziek of zang laat je je inspireren door de cultuurdag. Je hebt je leerlingen in een totaal andere kader kunnen zien. Je lessen krijgen een nieuwe boost door wat je gehoord en gezien hebt in de workshops. Met andere woorden: er ontstaat een hechte samenwerking tussen leraars, leerlingen en schooldirectie. Een muzikale activiteitendag is een win-win situatie voor iedereen!

https://kleinkunstig.nl