Speelgoed dump
Image default
Kinderen

4 Tips voor het kiezen van de beste kinderopvang

Of je nu kiest voor een formeel kinderdagverblijf of persoonlijke thuiszorg, er zijn een aantal basiszaken die je moet weten bij het kiezen van kinderopvang. Om je te helpen bij deze belangrijke beslissing, is hier het advies van moeders en andere deskundigen uit de kinderopvang. Hier zijn de top 4 belangrijkste tips om de juiste kinderopvang te kiezen:

Aandacht en warmte

Als je een potentiële locatie bezoekt, let dan op hoe het personeel met de kinderen omgaat. Het is ideaal als er een verzorger op de grond met de kinderen zit te spelen of ze op schoot houdt. In hun eerste levensjaren hebben baby’s nauwe, liefdevolle, interactieve relaties met volwassenen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Daarom is het bijzonder belangrijk dat de eerste verzorgers van baby’s warm en aandachtig zijn, en dat zelfs in de groepsopvang baby’s en oudere baby’s een gezonde dosis één-op-één tijd krijgen. De American Academy of Pediatrics raad een ratio van één volwassene voor elke drie baby’s tot 12 maanden aan.

Een stevige band

Baby’s hebben consistente, voorspelbare zorg nodig. Volgens Debra K. Shatoff, een gezinstherapeut, helpt dit ze om zich veilig aan hun verzorgers te hechten. Als je op zoek bent naar een thuisverzorger, vraag dan of de persoon een verbintenis van een jaar kan aangaan. Als je een kinderdagverblijf overweegt, zoek dan uit hoe lang de huidige verzorgers er al werken en hoe vaak dit normaal gezien verandert.

De Beleidscontrole

Zoek uit of je dezelfde opvoedingsfilosofie hebt over onderwerpen als discipline, (bijvoorbeeld het gebruiken van time-outs) televisie, (staat de televisie de hele dag aan of wordt hij spaarzaam gebruikt, als hij al aanstaat?) voeding, (Welke snacks of drankjes worden verstrekt aan de kinderen?) slapen, (Wanneer wordt er geslapen? Hoe worden baby’s die het moeilijk hebben in slaap gebracht?) enzovoort. Informeer naar het beleid rondom ziekte (bij welke symptomen blijft een kind thuis?). Vraag ook of er een noodplan is voor het geval dat het persoon ziek is of de thuisverzorger ziek wordt en niet kan werken. Hoe meer vragen je in het begin stelt, hoe kleiner de kans dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Ga op visite

Hoewel mond-tot-mondreclame van andere ouders of betrouwbare bronnen belangrijk is, moet je zelf een kijkje nemen om te beoordelen of het aan je behoeften voldoet. Natuurlijk moet elke kinderopvang schoon en kindveilig zijn en goed gevuld met boeken en speelgoed dat geschikt is voor de jonge leeftijd. Hier zijn nog een paar andere details om te overwegen: Als oudere kinderen de ruimte delen, moet speelgoed met kleine onderdelen (verstikkingsgevaar) uit de buurt van jongere baby’s worden gehouden. Idealiter hebben baby’s en peuters hun eigen ruimte waar ze niet te veel mixen met oudere peuters. Een kamer of aparte ruimte voor schommels en wipstoeltjes kan op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, maar denk eraan dat baby’s in de groei veel tijd op de grond nodig hebben om hun spieren te ontwikkelen en te versterken.