Speelgoed dump
Image default
Dienstverlening

Zware Depressie en Manie Geassocieerd met Bipolaire Stoornis

Bipolaire stoornis stond vroeger simpelweg bekend als manische depressief. Het is een psychologische stoornis in de gemoedstoestand waarbij de persoon een grote beperking heeft in de manier waarop hij of zij de gemoedstoestand kan reguleren. Daarom zijn deze mensen vatbaar voor episodes van zware depressie en manie.

Zware Depressie Begrijpen

Er zijn vele types van depressie. Vele mensen ervaren een type depressie wanneer ze tegenover aanzienlijke teleurstellingen of rouw staan. Dit staat bekend als een lichte depressie. Bipolaire patiënten lijden onder wat bekend staat als een zware depressie. Psychologen noemen dit een bipolaire depressie.
Een paar van de symptomen van zware depressie zijn:

Depressieve stemming
Verminderde interesse of plezier in alle of de meeste activiteiten
Aanhoudende veranderingen in gewicht of eetlust
Slapeloosheid of teveel slapen
Psychomotorische onrust of teruggang
Vermoeidheid of verlies van energie
Gevoelens van waardeloosheid
Overdreven of ongepaste schuldgevoelens
Denkproblemen
Onvermogen om te concentreren
Herhaalde gedachtes over de dood of zelfmoord

Deze kunnen over een verlengde periode van tijd voorkomen, op een dagelijkse of bijna dagelijkse basis.

Manie Begrijpen

De DSM, de hoofd diagnostische handleiding voor mentale gezondheidsprofessionelen, zegt dat voor de diagnose van bipolaire je tenminste één manische episode moet hebben dat niet veroorzaakt is door verdovende middelen of alcohol misbruik, geneesmiddel of een medische ziekte. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat manie anders is dan gewoon een goede bui hebben. Manie is een abnormaal verhoogde gemoedstoestand die de volgende symptomen heeft:

Razende gedachtes
Snel of onder druk praten
Irritatie
Opgeblazen zelfvertrouwen
Grandioosheid
Afgenomen behoefte aan slaap
Gemakkelijk af te leiden
Een verhoging in doelgericht gedrag
Psychomotorische onrust
Overdreven deelnemen aan plezierige activiteiten die een hoge waarschijnlijkheid hebben voor negatieve consequenties

Conclusie

Terwijl iedereen één of twee van deze symptomen van tijd tot tijd kan ervaren, zal iemand met bipolaire stoornis verschillende van deze symptomen tegelijkertijd ervaren. Natuurlijk hebben sommige mensen aanzienlijke afzonderlijke periodes van manie of depressie door hun leven heen. Sommige mensen neigen meer naar vlagen van depressie en sommigen neigen meer naar vlagen van manie. Deze episodes lijken voor mensen die deze stoornis niet hebben compleet tegenovergestelde van elkaar, maar het is belangrijk om op te merken dat bipolaire patiënten ook manie en depressie tegelijk kunnen hebben. Dit staat bekend als een gemengde episode.

Het doel is om onszelf verder te informeren over bipolaire stoornis, zodat we in de toekomst anderen kunnen helpen die aan deze ziekte lijden.

De Psycholoog – Top psychologen in Apeldoorn

https://www.depsycholoog.nl/apeldoorn/