Speelgoed dump
Image default
Dienstverlening

Pesten op de werkplek – drie creatieve agressietechnieken om je machtiger te maken

Bewustzijn is de eerste stap naar een krachtigere jij. Vaak is het erg moeilijk om afstand te nemen van het pestgedrag en inzicht te krijgen in wanneer een slachtoffer is verstrikt in het web van een pestkop. Als je deze drie extra technieken voor creatieve agressie, die de pester gebruikt, begrijpt, kun je je eigen persoonlijke kracht gebruiken en het pesten op het werk stoppen.

 

Dit zijn ze:

 

Dit gebeurt wanneer de pestkop meer dan één probleem of klacht tegelijkertijd ter sprake brengt. Deze problemen of klachten over jou hoeven ook niet persé waar te zijn. Door je dood te zwijgen en je dumpen, voel je je overweldigd, in het nauw gedreven en gedwarsboomd. Het plan van de pestkop is om je vast te pinnen, zodat je er niet meer uit komt.

 

Tip: neem afstand van wat er gezegd wordt om te voorkomen dat je emotioneel antwoordt of reageert.

 

Dit gebeurt wanneer de pester je ‘links laat liggen’ geeft, je negeert, van je wegloopt of je belachelijk maakt. Dit kan zeer verwarrend zijn omdat je niet kunt achterhalen wat je hebt gedaan, dat dit heeft veroorzaakt. Onthoud dat het gedrag van de pestkop niet gelijk is aan wie je werkelijk bent. Nogmaals, deze strategieën zijn verwarrend en moeilijk te detecteren. Ze zijn onverantwoordelijk en onmenselijk.

 

Tip: kies een strategie en als je met de pester moet praten, gebruik dan je fysieke aanwezigheid en je lichaamstaal om duidelijk te maken dat je er bent en dat je niet moet worden genegeerd.

 

Dit is een afbuigtechniek om de aandacht te vestigen op de ‘onredelijkheid’ van je verzoek in plaats van je verzoek te horen. Volgens de pester bestaat je verzoek uit overreactieve emotionele uitspraken en afweer; de pester probeert het gesprek in zijn voordeel te keren in plaats van elke poging te doen om je te horen.

 

Tip: blijf kalm, wees stil en geduldig en herhaal je verzoek opnieuw, precies zoals je het de eerste keer deed. Door dit te doen, laat je zien dat je de onredelijke reactie van de pester niet goedkeurt.

Bewustzijn is de eerste stap naar een krachtigere versie van jezelf, met de nadruk op ‘kracht’. Weet dat wanneer de pester deze technieken gebruikt, hij of zij genegeerd KAN worden.

 

Leer om te gaan met de pester en agressief gedrag op de werkvloer met de cursus van IvPP.

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/